Wilt u zonnepanelen vergelijken, of nagaan hoe u stap voor stap tot een goede aankoop kunt komen? Het is allereerst verstandig om op zoek te gaan naar een goede leverancier. Niet alle leveranciers leveren aan particulieren, hier op de site bieden we u graag een overzicht van geschikte verkopers. Daarnaast is het van belang om voor een geschikte energiemeter te zorgen, die in staat is te ‘salderen’. Dit betekent dat u de stroom die u zelf opwekt in mindering kunt brengen op de stroom die u afneemt bij het energiebedrijf. Heeft u geen geschikte energiemeter? Dan kunt u alleen profiteren van de stroom die u na het opwekken direct gebruikt, de teruggeleverde stroom aan het net doet u dan als het ware cadeau aan de energieleverancier.

Type zonnepanelen vergelijken

Wilt u zonnepanelen vergelijken? Er bestaan verschillende technieken, waarvan er enkelen goed geschikt zijn voor de PV-systemen die we bijvoorbeeld op het dak plaatsen. Het gaat dan met name om de monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne zonnepanelen. De monokristallijne panelen zijn over het algemeen net iets duurder, maar leveren daar een wat hoger rendement voor dan de polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijn betekent dat alle kristallen in de zonnecellen netjes gerangschikt liggen, waardoor het mogelijk is een optimale hoeveelheid energie op te wekken met het licht van de zon. Polykristallijn betekent dat de kristallen meer kriskras door elkaar liggen, waardoor er wat van de efficiëntie verloren gaat. De productie is echter een stuk eenvoudiger, waardoor u deze panelen meer voordelig aan kunt schaffen.

Ten derde kunt u gebruik maken van dunne film (Thin Film) zonnepanelen, die de laatste tijd in opmars zijn. Het rendement komt steeds dichter bij de buurt bij de mono- en polykristallijn panelen, terwijl de productiekosten lager liggen dankzij de kleinere hoeveelheid benodigd materiaal.

Energieopbrengst zonnepanelen vergelijken

Vervolgens kunt u de zonnepanelen vergelijken door goed te kijken naar de energieopbrengst. Zelfs binnen een bepaald type bestaan er behoorlijke verschillen, vanwege de verschillende fabrikanten die werken aan de PV-panelen. Kijk goed naar het vermogen van de zonnepanelen, dat wordt uitgedrukt in een nominaal vermogen (wattpiek, Wp) en een verwachte opbrengst in kilowattuur (kWh). Het piekvermogen heeft betrekking op het maximale vermogen in de optimale condities, de verwachte opbrengst geeft een meer realistische schatting.

Populaire zonnepanelen hebben over het algemeen een piekvermogen van 250 Wp. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat zonnepanelen over het algemeen zo’n 875 kWh per kWp aan elektriciteit kunnen leveren. Die omrekenfactor geeft aan dat een zonnepaneel met een nominaal vermogen van 250 Wp in staat zal zijn om ongeveer 220 kWh aan energie per jaar te leveren. U kunt de zonnepanelen vergelijken door goed te kijken naar het nominale vermogen, aangezien een hoger vermogen zorgt voor een hogere verwachte opbrengst, waardoor u de investering in zonnepanelen gemakkelijker terug kunt verdienen.

Plaatsing op uw eigen dak of niet

Heeft u een keuze gemaakt uit de verschillende zonnepanelen die er beschikbaar zijn? Dan is het verstandig om de plaats van de zonnepanelen te vergelijken. Wilt en kunt u hiervoor gebruik maken van uw eigen dak, of bent u aangewezen op een van de andere mogelijkheden? Deelt u bijvoorbeeld het dak van een appartementencomplex? Dan kan alleen de Vereniging van Eigenaren (VvE) de zonnepanelen plaatsen, u kunt uitsluitend proberen de andere bewoners van het nut van de investering te overtuigen. Daarnaast kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een coöperatie om zonnepanelen op het dak van een school of een sporthal te plaatsen. U kunt de locaties voor zonnepanelen vergelijken door onder andere na te denken over de windrichting en het aantal panelen dat u er kwijt kunt.

Om na te gaan of uw eigen dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Advies op maat (http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Zonnepanelen?init=true) van Milieu Centraal. Uiteraard kunt u ook andere locaties voor zonnepanelen vergelijken, om op die manier na te gaan waar u de panelen het best kunt plaatsen.

Plaatsing van de zonnepanelen vergelijken

Tenslotte kunt u de mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen vergelijken. Het meest ideaal is een plaatsing onder een hoek van 36 graden, gericht op het zuiden. Op die manier zorgt u voor de maximale opbrengst per jaar, waardoor de zonnepanelen en zo hoog mogelijk rendement op zullen leveren. Kiest u voor een veel steilere hoek op een schuin dak, of plaatst u de panelen meer naar het oosten of westen? Dan zorgt dat gemakkelijk voor een reductie van 15% van het rendement.

U kunt de plaatsing van zonnepanelen vergelijken door een offerte bij een installateur aan te vragen en daarnaast na te gaan in hoeverre u de panelen zelf kunt plaatsen. De plaatsing door een installateur kost u gemiddeld 25% meer dan wanneer u dit zelf doet, waardoor u een grotere investering zal moeten doen.