Wil je in die afgelegen Griekse baai een nachtje voor anker? Of misschien ben je van plan om binnenkort het Kanaal over te zeilen naar Engeland. Wat je plannen ook zijn, het is wellicht verstandig om eens te overwegen om je buitendek uit te rusten met zonnepanelen. Zo ben je altijd voorzien van gratis schone elektriciteit en niet afhankelijk van walstroom. Zo wordt het wel heel makkelijk om alle gemakken van thuis mee te nemen op je boot.

Hoe duur zijn zonnepanelen?

Lang was het de regel dat zonnepanelen erg prijzig waren, en dat ze relatief weinig waar voor hun geld opleverden. Daarnaast hebben zonnepanelen het stigma dat ze niet heel lang meegaan en al gauw vervangen moeten worden. Maar die tijden zijn gelukkig veranderd, de technologie is verbeterd en de prijs is omlaag gegaan. Neem de dekpanelen van de Zweedse firma SUNBEAMSYSTEM, voor een paar honderd euro kun je daar al een van hun systemen aansluiten. Deze systemen zijn slijtvast, flexibel en beloopbaar, dus ook geschikt voor jouw boot.

En als het regent?

Natuurlijk schijnt niet altijd de zon, maar dat hoeft geen problemen op te leveren. De zonnepanelen slaan de energie op en werken zowel bij hoge temperaturen als bij een lagere lichtintensiteit. En dat zorgt voor een nog groter gevoel van onafhankelijkheid. Nu hoef je niet meer een aanmeerplek met walstroom op te zoeken, maar kun je overal voor anker, zo lang als je wilt.