PV panelen kennen we in de volksmond ook wel als zonnepanelen, al maakt die benaming niet beter duidelijk hoe de techniek in elkaar zit. PV staat voor Photo Voltaic, oftewel fotovoltaïsch. Dit betekent dat we het licht van de zon gebruiken, om via de zonnecellen en omzetting elektriciteit te produceren. PV panelen zijn wat dat betreft zonnepanelen, die er met het licht van de zon voor zorgen dat we op een duurzame wijze energie op kunnen wekken. De benaming Photo Voltaic gaat overigens terug tot in 1800, toen de Italiaanse Graaf Volta de eerste elektrische batterij uitvond, een naam die we koppelden aan ‘photos’, het Grieks voor licht.

Onderdelen van PV panelen

PV panelen bestaan uit verschillende onderdelen, mede afhankelijk van het type paneel waar het om gaat. De zonnepanelen zoals we die in Nederland op het dak plaatsen bestaan doorgaans vooral uit silicium, in twee verschillende lagen. Het licht zorgt ervoor dat er tussen deze twee lagen een stroom zal lopen, die we kunnen omzetten naar bruikbare elektriciteit.

Een alternatief voor de traditionele PV panelen zijn de dunne laag zonnepanelen, de Thin Film modellen. Hierbij maken we gebruik van amorf silicium, al is het rendement nog niet zo hoog als dat van de overige PV panelen die we gebruiken.

Gebruik van PV panelen

Uiteraard kunnen we PV panelen op verschillende manieren gebruiken, in diverse formaten. We kennen de zonnepanelen die we op het dak plaatsen om energie op te gaan wekken, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan kleine systemen waarop de stoplichten werken, rekenmachines met een zonnecel en tuinlampen die hun energie uit het licht van de zon halen. De grote PV panelen die we plaatsen op het dak leveren een grotere hoeveelheid elektriciteit, waardoor we een deel hiervan zelfs terug kunnen leveren aan het stroomnet en het mogelijk is om geld te besparen op de energierekening.

Opbrengst van PV panelen optimaliseren

Wilt u PV panelen plaatsen en zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement? Dan is het verstandig om goed na te denken over de plaatsen hiervan. Zonnepanelen leveren zowel tijdens zonnige als bewolkte dagen elektriciteit op, al is de opbrengst bij direct zonlicht natuurlijk het hoogst. Zorg voor een voldoende groot oppervlak op het dak, zodat de PV panelen een maximale hoeveelheid licht op kunnen vangen. Kijk goed naar het rendement van een zonnepaneel, ten opzichte van het nominale vermogen in Wattpiek (Wp). Des te hoger het nominaal vermogen en rendement, des te meer een PV paneel op zal leveren en des te eerder u de investering terugverdient.

Voor een optimale plaatsing van de PV panelen zorgt u voor een hellingshoek van 36 graden, gericht op 5 graden westwaarts van het zuiden. Een steilere of plattere plaatsing of een windrichting meer oost of west leidt gemiddeld genomen tot een reductie van het rendement van 15%. Als alternatief kunt gebruik maken van de meedraaiende PV panelen. Op die manier zorgt u voor een optimaal rendement, al dient u rekening te houden met de grotere investering die u dient te doen.