Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen, welke factoren hierop van invloed zijn en hoe de opbrengsten zich verhouden ten opzichte van de kosten? We gaan in op het vermogen van de zonnepanelen, de gemiddelde opbrengst hiervan, de kosten en de invloed van de afmetingen. Op die manier krijgt u een beter beeld van de opbrengst van zonnepanelen en kunt u bijvoorbeeld bepalen hoe u hier optimaal gebruik van kunt maken om zelf duurzame stroom op te wekken.

Vermogen van de zonnepanelen

Om de opbrengst van zonnepanelen te bepalen is het van belang om goed naar het vermogen te kijken. We drukken het (maximale) vermogen van zonnepanelen uit in Wattpiek, wat we afkorten naar Wp. Dit is het nominale paneelvermogen, het vermogen waar u onder de ideale condities op kunt rekenen. Om de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen te berekenen kunt u gebruik maken van een omrekenfactor, die het aantal kilowattuur (kWh) per Wp uitdrukt. Leveranciers zijn verplicht om van hun zonnepanelen te vermelden wat het nominale vermogen en de verwachte opbrengst zijn.

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de efficiëntie, het type paneel en de locatie en plaatsingsrichting die u kiest. Gemiddeld genomen is een zonnepaneel per vierkante meter ongeveer goed voor 120 kWh aan elektriciteit per jaar. Installeert u 10 vierkante meter? Dan kunt u ongeveer rekenen op 1.200 kWh per jaar en zorgt u voor een behoorlijke reductie op uw energierekening. Een huishouden verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar aan elektriciteit. Op basis van de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen betekent dit dat u zo’n 30 vierkante meter aan panelen nodig heeft.

Kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, terwijl de gemiddelde opbrengst aan de andere kant juist is opgelopen. Dit betekent dat u op het moment dat u de zonnepanelen zelf installeert al gebruik kunt maken van een PV-systeem voor €1,20 per Wp aan nominaal vermogen. Laat u de panelen op het dak installeren? Houd dan rekening met een investering van €1,50 per Wp. Uiteraard is een groot systeem naar verhouding voordeliger dan een klein systeem, op het moment dat u een installateur inschakelt om het PV-systeem op uw dak te laten plaatsen.

Grootte van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn beschikbaar in diverse afmetingen, waardoor het lastig is om op basis daarvan over de opbrengst hiervan te spreken. Een standaard zonnepaneel is bijvoorbeeld 1 x 1,65 meter groot en heeft een vermogen van 250 – 270 Wp. Op basis van de eerder berekende 30 vierkante meter die u nodig heeft voor de opbrengst die gelijk is aan de gemiddelde afname van elektriciteit door een Nederlands gezin, betekent dat u zo’n 18 – 19 panelen op het dak dient te plaatsen. Houd uiteraard rekening met de windrichting waarin u de panelen plaatst, aangezien dit van grote invloed is op de opbrengst van de zonnepanelen die u kunt verwachten.