Zoekt u naar de beste zonnepanelen? Er bestaan meer dan 100 merken zonnepanelen, verkrijgbaar bij meer dan 1.250 verschillende aanbieders. Hoe maakt u hier een keuze uit en wat zijn de belangrijke elementen om op te letten? Wij helpen u een keuze te maken voor de beste zonnepanelen, zowel op basis van de kwaliteit, het vermogen als de garanties die u van de fabrikant kunt verwachten. Tenslotte is het van belang om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en de situatie, bijvoorbeeld bij u op het dak.

Garantie en ervaring van de fabrikant

Wilt u de beste zonnepanelen kopen? Fabrikanten bieden u gemiddeld 10 – 12 jaar garantie op de zonnepanelen. De garantie heeft doorgaans betrekking op gebreken door ondeugdelijk materiaal of een gebrekkige constructie van de zonnepanelen. Houd er rekening mee dat u de garantie vaak dient te claimen bij de installateur.

De markt voor zonnepanelen is relatief jong, al zijn er een aantal stabiele fabrikanten die al langere tijd actief zijn. U kunt de beste zonnepanelen vinden bij de fabrikanten die al minimaal 10 jaar bestaan. Er zijn zelfs fabrikanten die al meer dan 30 jaar bestaan. Zij hebben zich meer dan bewezen, waardoor ze meer zekerheid bieden dan de nieuwkomers op de markt waarvan (nog) minder bekend is.

PID test en certificaten

Om de beste zonnepanelen uit te zoeken is het verstandig om goed te kijken naar de resultaten van de PID test, waarbij PID staat voor Potential Induced Degradation, de potentiële degradatie die kan ontstaan door lekspanning. Hierdoor loopt het vermogen terug en zal de opbrengst tegenvallen. De goede fabrikanten hebben de PID test doorstaan en zijn daardoor in het bezit van een PID verklaring.

Daarnaast is het verstandig te letten op de IEC-certificaten. IEC staat voor International Electrotechnical Commission, iets waarop wordt toegezien door TÜV uit Duitsland. Fabrikanten van de beste zonnepanelen kunnen in aanmerking komen voor de IEC 61215, IEC 61730, IEC 61701, IEC 62716 en de IEC 60068.

Vermogensgarantie

Een fabrikant van de beste zonnepanelen zal over het algemeen een vermogensgarantie afgeven, wat betekent dat u na 25 jaar bijvoorbeeld nog op 80% van het oorspronkelijke vermogen kunt rekenen. Houd er rekening mee dat een gereduceerd vermogen als het gevolg van een gebrekkige constructie of installatie buiten de garantie van de fabrikant valt. Met name de eerder genoemde PID verklaring geeft inzicht in de vermogensgarantie van de beste zonnepanelen die u kunt verwachten.

Persoonlijke voorkeuren en situatie

Tenslotte is het verstandig om na te denken over uw persoonlijke voorkeuren en de situatie (bij u op het dak). Wilt u gebruik maken van de iets duurdere mono kristallijn zonnepanelen, of kiest u liever voor de voordelige poly kristallijn zonnepanelen? Wilt u gebruik maken van volledig zwarte zonnepanelen die zo min mogelijk opvallen, of gaat u voor het maximale rendement van uw investering met de zonnepanelen met een aluminium omranding? Op het gebied van formaten en vormgeving valt er voldoende te kiezen, zodra u op basis van de techniek weet wat de beste zonnepanelen in uw situatie zijn en waar u het best gebruik van kunt maken om zelf elektriciteit op te gaan wekken.