Als je zonnepanelen wilt hebben kijk je het beste eerst eens goed rond wat er allemaal te koop is. Zonnepanelen zijn zeker geen goedkope aanschaf dus je wilt natuurlijk wel iets hebben dat geschikt is voor jouw huishouden en dat ook nog eens voldoende rendement oplevert.

Kijk hoeveel energie je gebruikt

Om te beginnen is het verstandig eerst te kijken hoeveel energie je gebruikt in je huishouden. Als je dit eenmaal weet kun je op basis daarvan het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt berekenen.

Plaatsing zonnepanelen

De meeste daken zijn geschikt om zonnepanelen op te plaatsen maar dat geldt niet voor ieder dak. Controleer daarom altijd goed of dit wel het geval is. Zonnepanelen kunnen op zowel een plat als schuin dak geplaatst worden maar op een schuine kant is beter omdat ze dan meer rendement opleveren. Het is ook belangrijk dat je de panelen op een plek legt waar het meeste zon komt. Nu is alleen daglicht ook voldoende om energie op te wekken maar een plek in de schaduw levert minder op.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in diverse soorten en maten te koop. Als je eenmaal weet hoeveel je er nodig hebt kijk je goed naar hoe deze het beste gelegd kunnen worden op het dak. Dit doe je het beste door te berekenen hoeveel oppervlakte je ervoor nodig hebt op het dak en wat daarbij het beste uitkomt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor klassieke zonnepanelen waarmee je energie opwekt maar er zijn ook hybride varianten te koop waarmee je tegelijkertijd je huis van warm water kunt voorzien.

Kijk en vergelijk voordat je kiest

Het soort panelen dat voor jouw huis het beste geschikt is hangt af van wat jij ervan verlangt en hoeveel stroom je ermee wilt opwekken. Niet iedereen verlangt bijvoorbeeld dat zijn volledige huishouden op zonne-energie werkt maar alles wat je zelf opwekt is natuurlijk meegenomen want daarvoor hoef je niet meer te betalen aan de energieleverancier. Vraag altijd van tevoren offertes aan bij verschillende bedrijven en kijk ook naar hoe bepaalde zonnepanelen door gebruikers ervaren worden. Dan kun je deze rustig met elkaar vergelijken en kijken wat voor jou de beste koop is die het beste bij jouw huishouden past.