Bent u benieuwd naar de afmetingen van zonnepanelen, bijvoorbeeld om na te gaan hoeveel panelen u nodig heeft voor voldoende opbrengst om zelf uw elektriciteit op te wekken? Gemiddeld genomen verbruikt een gezin in Nederland zo’n 3.500 kWh elektriciteit per jaar, op basis van 120 kWh per zonnepaneel per jaar betekent dit dat u 30 vierkante meter aan panelen nodig heeft. Bij een gemiddelde afmeting van ongeveer 1,65 vierkante meter per paneel, betekent dit dat u zo’n 18 – 19 panelen nodig heeft om al uw eigen elektriciteit op te kunnen wekken.

Opbrengst van zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen zijn onder andere van grote invloed op de opbrengst hiervan. Des te groter de zonnepanelen, des te meer zonlicht deze op kunnen vangen en des te groter ook de opbrengst. Dat wil zeggen, mits de efficiëntie van de zonnepanelen voldoende hoog is. Een groot paneel met een laag rendement kan immers minder elektriciteit opwekken dan een kleiner paneel dat heel efficiënt te werk gaat. Wat dat betreft zijn de afmetingen van zonnepanelen van groot belang, maar is het verstandig om ook goed naar het rendement te kijken.

Afmetingen en soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn beschikbaar in een aantal verschillende afmetingen, met name wanneer u kiest voor de standaard (donkerblauwe) panelen. De panelen hebben een grijze of zilverkleurige rand, waardoor ze op het dak behoorlijk opvallen. Wilt u gebruik maken van volledig zwarte zonnepanelen, of een PV-systeem in een andere specifieke kleur? Houd er dan rekening mee dat de verschillende afmetingen van zonnepanelen dan meer beperkt zullen zijn.

Populaire afmetingen van zonnepanelen

Uiteraard bestaat er een aantal populaire afmetingen voor zonnepanelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de meest gebruikte panelen met een grootte van 1650 x 991 mm. Deze panelen leveren een nominaal vermogen op van 250 – 270 Wp. Daarnaast kunt u gebruik maken van een extra groot formaat met afmetingen van 1956 x 992 mm, goed voor een nominaal vermogen van 285 – 300 Wp. Zoekt u aan de andere kant juist naar kleinere afmetingen van zonnepanelen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 1580 x 808 mm. Dit kleine formaat levert gemiddeld 190 – 210 Wp aan nominaal vermogen op. Daarnaast zijn er nog zonnepanelen in andere afmetingen beschikbaar, al passen we die in Nederland minder toe. Een installateur of specialist kan voor u berekenen welk formaat het meest ideaal is, om bijvoorbeeld het dak optimaal te benutten met de plaatsing van zonnepanelen.